inekeinuganda.reismee.nl

Profiel

Naam Ineke

Datum vertrek: donderdag 26 januari 2012
Datum terugkomst: donderdag 12 juli 2012

Momenteel in: Oeganda

Over mij/mijn reis

Terug in Uganda bij Noah's Ark.

Voor de tweede keer ga ik naar Noah's Ark in Uganda om daar mijn werk op de Nursery afdeling van de school New Horizon voort te zetten. Doel: Van schoolbord en krijtje naar spelend en ontdekkend leren!

Vorig jaar schreef ik over dit project: 

Uganda

From nobody to somebody: van niemand naar iemand. Het kinderhuis Noah's Ark in in Uganda is een welkom thuis voor ongewenste kinderen. Er worden baby's opgevangen die achtergelaten zijn, te vondeling gelegd, of bij wildvreemden afgegeven. Armoede en wanhoop zijn hier meestal de oorzaak van. Ook sterven er elke maand 500 vrouwen bij de geboorte van hun kind. Vaak is er geen vader bekend of de vader weet niet wat hij met de baby moet doen.

Inmiddels wonen er ongeveer 110 kinderen, waarvan de oudsten ongeveer 11 jaar zijn.

Als de moeder bekend is kan zij er ook voor kiezen om samen met haar kind bij Noah's Ark te wonen. De moeder krijgt dan werk in het kinderhuis.

Op de bijbehorende school, New Horizon, krijgen de kinderen uit het kinderhuis onderwijs, maar ook de allerarmsten uit de omgeving. Zo krijgen de kinderen een kans op een nieuwe toekomst, een nieuwe horizon! De kinderen krijgen op school een warme maaltijd, voor de kinderen uit de dorpen vaak de enige maaltijd per dag.

De ouders of verzorgers kunnen het onderwijs niet betalen en daarom betalen ze met hun tijd. Zij verzorgen het schoolplein en de omgeving, maken de school schoon en werken aan de wegen binnen en buiten het project. Zo groeit het besef dat zorg voor elkaar en de omgeving belangrijk is. Ook worden er lessen aan de ouders en verzorgers gegeven om zo het analfabetisme aan te pakken.

Inmiddels is er ook een kleine kliniek voor de eerste hulp, een kerkje en lopen er koeien voor de melk.

Van januari t/m april ga ik hier vrijwilligerswerk doen.

Als ik begin januari aankom is het in Uganda zomervakantie. Ik zal me dan eerst bezighouden met vakantieactiviteiten voor de kinderen in het kinderhuis en helpen met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. Daarna draai ik 3 maanden mee op de school.

Ineke Bloemendaal