inekeinuganda.reismee.nl

Inspectie

Ik heb heel wat inspecteurs gezien deze week! Dinsdag was ik in Mukono bij inspecteur Namuli Mary. In Nakifuma, een deel van Mokuno district, ben ik nog niet eerder geweest voor een workshop. Ze voeg of daar dit jaar heen wil. Prima. Die afspraak moest ik maken met een andere inspecteur. Ik zat op deze man te wachten en om wakker te blijven stelde Mary voor om coconut te doen: het woord coconut, letter voor letter uitbeelden met je lichaam. We stonden dit samen gezellig te doen en dat werkte aanstekelijk want de mannen die er zaten gingen ook gezellig meedoen. Na dit bezoek was ik bij de timmerman om stukken triplex te kopen voor het maken van schoolbordjes. De mannen gingen zagen en ik zat gezellig met een vrouw die kwam buurten te praten. Ondertussen probeerden de mannen me ook nog wat Luganda te leren. Wederom heel gezellig. Onderweg wilde ik nog ergens schoolbordverf halen. De boda driver wist wel waar ik dat kon krijgen. Jammer genoeg was het overal uitverkocht. Hij wilde zelf wel schoolbord verf voor me maken. Als ik een paar batterijen voor hem had zou dat wel lukken??? Omdat je maar nooit weet of dat echt wat wordt besloot ik dat ik toch liever even wilde wachten tot de verf weer te koop was. Ik vertelde dit aan de teachers en een van hen zei: ‘dat klopt, dat doen ze in de village ook.’ Weer wat geleerd!

Mary stelde voor om ook een afspraak te maken met de inspecteurs in de districten die grenzen aan Mukono: Buikwe en Lugazi. Ik heb ze deze week allemaal gesproken, afspraken gemaakt en een woordje gedaan bij de start bijeenkomst van directeuren, cct’s, inspecteurs en deo in Buikwe district.  Een prachtige omgeving, maar Buikwe uitspreken op zijn Ugandees is best moeilijk. Maar dan valt er wel weer wat te lachen.  De routebeschrijving naar Buikwe is ook bijzonder: In Lugazi neem je een taxi naar Buikwe, 2000 shilling (50 eurocent), en neem iets mee om je hoofd mee te bedekken, want het is een erge stoffige weg.’ Op zich wel prettig, want dan weet je wat je moet betalen en kunnen ze niet teveel vragen.

Nu staat de afspraak met inspecteur Edward, een ouwe bekende, nog op mijn lijstje.

Onderweg heb ik nog even een school, waar ik vorig jaar ben geweest, ‘geïnspecteerd’ en het stukje van Harriet.


Zaterdag zat ik weer in een taxi busje op weg naar Kawempe voor een workshop. Deze busjes worden kennelijk nooit geïnspecteerd. Gewoon maar hopen dat de stoel een beetje lekker zit, dat er niet teveel mensen ingepropt worden en dat je geen gat in je broek oploopt. Dat gebeurde deze week namelijk wel. Gewoon zelf de boel goed inspecteren.  Woensdag ga ik nog een keer terug naar de school in Kawempe voor een vervolg workshop, namelijk ‘lesmateriaal maken met lokale middelen’. Dit doe ik samen met Rixt.


Groeten uit Uganda,

Ineke

KIJK VOOR VERDERE VERHALEN OP HTTP://LEARNINGFORALL.ORG

Reacties

Reacties

Annemarie

Enerverend weekje weer. En dan: lesmateriaal maken met lokale middelen... dan is dat boek zelf eenvoudige muziekinstrumenten maken wat ik hier nog heb misschien toch ook wel leuk om de volgende keer mee te
nemen...

Arienne

Hey Ineke....
Leuk om weer vanalles mee te maken. Veel plezier daar en succes!
Liefs Arienne

Kristel Kloosterman

Je bent wel heel druk
geweest. Leuk verslag weer!

Annie swart

De broek met een scheur is toch modern.

Lia

Leuk om je verhaal te lezen
Je doet weer heel veel . geniet ervan ?
liefs Lia

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!